Hydraulický lis od nás, jak funguje?

Jaký mulčovač můžete použít pro svůj traktor do 50 HP
29.8.2017

Hydraulický lis od nás, jak funguje?

Hydraulické lisy se stávají v posledních několika letech moderním a elegantním řešením při lisování hroznů a drceného ovoce. Ty tam jsou doby, kdy lidé šlapali hrozny v kádích. A ještě nedávno používané lisy mechanické už jsou rovněž takřka minulostí.

 

 

 

Vinný mošt se po celá staletí získával nejprve pomocí lidských chodidel. Bylo tomu tak už ve starověku, středověku i v době poměrně nedávné. Jak to asi vypadalo po celá staletí na Moravě, zachytil fotograf Znojemského deníku během každoročních slavností vína ve Znojmě. (obrázek vpravo)
 
Našemu hydraulickému lisu, na rozdíl od těch mechanických, postačí k stoprocentnímu výkonu připojit na běžný vodovodní řad. Otočíte kohoutkem a o zbytek se postará chytře nasměrovaný sloupec hody.

Na jakém principu lis funguje?

Uprostřed lisu je gumový válec (viz obrázek vlevo), který tlak vody roztahuje rovnoměrně do stran. Tím tlačí na hrozny nebo našrotované ovoce a dochází k presu mezi gumovým válcem a stěnou lisu. Výsledek je poměrně bezpracné získání šťávy. Dužina je vylisovaná takřka do sucha. V lisu zůstává pouze tenký prstenec výlisku.(viz obr. vpravo)

 

 

Jak na to?

 

Ovoce, hrušky apod.

Při lisování tvrdého ovoce (jablka, hrušky..) je potřeba ovoce podrtit. Pomleté ovoce vložíte do koše bez stláčení. Pro lepší lisování a vyprazdňování koše použijete přiloženou síť. Při lisování mletého ovoce, trvá proces lisování cca 30 minut.

Hrozny

Pro lisování hroznů, je doporučeno před lisováním, hrozny také pomlet. Stonky nepomletých hroznů mohou poškodit tlačnou membránu.
  • Červené hrozny se doporučují pomlet nejméně tři dny před lisováním.
  • Při bílém víně je doporučeno pro lepší lisování použít enzimů.
  • Na koš umístěte zelený vak, který zabrání stříkání lisovaného vína ven.
  • Proces lisování vína trvá 30 minut a déle a jeho délka není omezena.

 

Lisování výlisků

Pro lisování výlisků použijte filtr – přes (silný síťový vak), který můžete zakoupit jako dodatečné vybavení. Vak musí mít správnou velikost (nejlepší je originál), aby se při lisování nepoškodila tlačná membrána a použitý vak.
Vak umístěte do lisu tak, aby nebyl možný kontakt tlačné membrány s košem. Mohlo by dojít k mechanickému poškození tlačné membrány.
Po lisování vak opatrně i s výlisky vytáhneme z lisu, výlisky vysypeme a vak otočíme vnitřní stranou ven. Potom ho očistíme proudem čisté vody a necháme okapat. Pak můžeme pokračovat v lisování.

Z osobní zkušenosti při předvádění těchto lisů musím konstatovat, že nic lepšího jsem na lisování zatím nevyzkoušel. Odpadá úporné chození dokola u mechanických lisů i náročné vytahování výlisků – koláčů. Lisy Lancman jsou totiž i ve variantách s vyklápěním. Za mě, čistá radost. 🙂

Lisů máme na našem e-shopu celou škálu od obsahu 35l až do 250 l. Mrkněte zde.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *